(klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Aan de kade

Aan de kade

2019

Zomer’s beeld in de stad

Duik in een overweldigende stad

Duik in een overweldigende stad

2019

Duik 

Duik in het onbekende

Duik in het onbekende

2019

Een muzikant, zijn verloofde en hun Egyptische kat

Een muzikant, zijn verloofde en hun Egyptische kat

2019

Iedere relatie gaat over evenwicht... toch? 

Er is altijd hoop

Er is altijd hoop

2019

Remake van een schilderij uit 2018. Ik blijf schaven aan een schilderij tot ik tevreden ben 

In de rozentuin

In de rozentuin

2019

Als je nou voorzichtig loopt maak je niks stuk. Je moet niet vallen 

Moeder en kind

Moeder en kind

2019

Een oud thema opnieuw benaderd; de kunst van het weglaten... 

Onder ons

Onder ons

2019

Geinspireerd op Annunciatie van Pontormo en video van Bill Viola (de Pont Tilburg)   Vrouwen delen hun geheimen. 

Ontmoeting

Ontmoeting

2019

Een werk van Bill Viola, de begroeting was de inspiratie van dit werk.  Bill Viola putte zijn inspiratie uit het schilderij ‘ de visitatie vqn Pontormo”. 

Paard, hond en acrobaat

Paard, hond en acrobaat

2019

Waar een verhaal over een bejaarde hengst., een hond en een actobaat toe kan leiden. 

Vlucht

Vlucht

2019

een knipoog naar Het leven is vurrukkuluk.  

Alto de Mostelares

Alto de Mostelares

2018

De afdaling van de Alto de Mostelares, na Castrojeritz, op weg naar de vlakke Meseta is indrukwekkend. Ik heb er een half uur stilgestaan en gewacht tot de mist optrok. In het voorjaar zijn de graanvelden nog groen. Pelgrims die in de zomer komen zien een goudgele vlakte. 

Bloesem

Bloesem

2018

Begin april is het in de Pyreneen nog winter. In de Rioja-streek is het al volop lente.

Bloesem II

Bloesem II

2018

Bloeiende boom in de Rioja streek/ 

De kerk van Eunate

De kerk van Eunate

2018

De kerk van Eunate is een 12e eeuwse kerk met een bijzondere vorm. 

Door het bos

Door het bos

2018

In de middag is de weg leeg. De meeste pelgrims houden het nw het middaguu voor gezien.

Er is altijd hoop

Er is altijd hoop

2018

Ik zocht naar een beeld om de wens om weg te dromen, te vluchten uit het dsgelijkse leven weer te geven.  Deze serie heb ik ook klein afgedrukt 9x9 cm. 

Heide

Heide

2018

Door de droogte is bijna de helft van alle heide doodgegaan. Oranje en paars contrasteren. Het zal nog een paar jaar gaan duren voordat de heidevelden weer helemaal paars kleuren

Laat los!

Laat los!

2018

Een duif zijn vrijheid gunnen. 

Langs de spoorbaan

Langs de spoorbaan

2018

Herinneringen tot leven brengen. mijn kinderen op een verlaten spoorbaan in Hongarije

Naar de top

Naar de top

2018

Naar de top... of wil je met beide benen op de grond blijven.

Nachtfietser

Nachtfietser

2018

Illustratie 

Ochtendmist

Ochtendmist

2018

De ochtendmist op de meseta. Op het lange eenzame traject na Carrion de los Condes. Alleen met de eigen gedachten of juist het gebrek daaraan. Zonder het te willen mindful in het moment zijn. 

Ochtend op de Meseta

Ochtend op de Meseta

2018

De reisgids heeft gewaarschuwd dat het warm zal zijn op de Meseta. De eerste dag in mei begint koud en mistig. Er ligt rijp over de veldem. Vertrouw geen reisgidsen

Regen

Regen

2018

De druilerige regen houdt de hele dag aan. Het uitzicht is beperkt. Toch lopen we door.

Schaapskudde in Ponferrada

Schaapskudde in Ponferrada

2018

Het contrast tussen stad en platteland. Een schaapsherder aan de rand van de stad. 

Stilleven met fruit

Stilleven met fruit

2018

Een eerste stilleven na jaren. Start van een serie stillevens? 

Stilleven met groente

Stilleven met groente

2018

Rode kool, spitskool, rode biet, appels en prei. Oplage 25. 

Vanaf vandaag

Vanaf vandaag

2018

vanaf vandaag vier ik het leven

Wachten op vrede

Wachten op vrede

2018

De vredesduif... waar wachten we nu nnog langer op. 

Wimmenummerduinen

Wimmenummerduinen

2018

Een onontdekt stukje Nederland

Zonsondergang

Zonsondergang

2018

Zonsondergang aan de Geul Zuid Limburg

1923 Mexico

1923 Mexico

2015

Mexico 1923 Deze kinderen zijn dakloos. Ze slapen op straat en werken als krantenverkoper. Velen zijn wees. We weten niets over hun achtergrond.

1926 Opgesloten

1926 Opgesloten

2015

Deze jongen is in een kist opgesloten en heeft daardoor letterlijk geen enkele bewegingsvrijheid meer. Agressieve of overprikkelde kinderen werden vaak opgesloten. Beter voor de omgeving, niet voor het kind. Ten aanzien van het separeren van jonge kinderen in psychiatrische instellingen zijn er nu strenge regels in Nederland en is het vervangen door 1 op 1 begeleiding. Er zijn nog veel plekken op de wereld waar dit niet het geval is.

1927 Bomaanslag op een school

1927 Bomaanslag op een school

2015

Bij een aanslag met dynamiet op een school in Bath VS komen 37 kinderen om. De aanslag wordt gepleegd door een boer die boos is vanwege de verhoging van de belastingen. Het is waarschijnlijk de eerste aanslag op een school van een lange reeks van aanslagen en geweldsincidenten op scholen.

1928 Anorexia Nervosa

1928 Anorexia Nervosa

2015

Vaak wordt gedacht dat anorexia een moderne ziekte is als gevolg van de hoge eisen die aan jonge meisjes en vrouwen gesteld worden. De oorzaak van anorexia is multifactorieel waarbij zowel aanleg als omgevingsfactoren een rol spelen. Met dit schilderij heb ik onder andere door het kleurgebruik het verlies aan energie en het niet meer helder kunnen denken door ondervoeding willen benadrukken. In het jaar 1928 opent het eerste Medisch Opvoedkundig Buro in Nederland haar deuren. Een multidisciplinair team spant zich in om moeilijke kinderen weer in het gareel te krijgen. De naam veranderde van MOB, RIAGG in GGZ. De behandeling in multidisciplinaire teams is gebleven.

1929 Grote gezinnen

1929 Grote gezinnen

2015

Er is een sterke relatie tussen armoede, grote gezinnen, slechte behuizing, alcoholisme, incest en kinderprostitutie. In de 19e eeuw werd vooral naar de slechte moraal van de arme bevolking gekeken. Een aantal volwassenen en meer dan tien kinderen leefden vaak samen in een krappe hut of woning. Dat is vragen om ellende denken we nu.

1933 Bernile Ninau

1933 Bernile Ninau

2015

Tussen 1933 en 1938 had HItler regelmatig ontmoetingen met Bernile Ninau en haar moeder. Ze was net als Hitler op 20 april geboren en daarom bij Hitler geïntroduceerd. Ze was van Joodse afkomst. Haar moeder was Joods en dit was in 1934 ook bij Hitler bekend. Hitler was op haar gesteld en er zijn enkele ansichtkaarten van Hitler en haar, vaak met Edelweiss, de favoriete bloemen van Hitler. Waarschijnlijk kon het contact na 1938 niet meer bestaan. Ze overleed in 1944 op 17-jarige leeftijd in een ziekenhuis in München. Doodsoorzaak is niet bekend. Het hele verhaal roept veel vragen op.

1934 Opgesloten

1934 Opgesloten

2015

Dit is een zwakzinnig meisje dat door haar ouders in schuurtje opgesloten was en werd mishandeld. Ze kreeg haar eten door een luik in de deur. In de 20ste eeuw zijn de maatregelen om kinderen te beschermen langzaam uitgebreid. De eerste Kinderwetten dateren van 1901. Vanaf 1922 kon een maatregel tot ondertoezichtstelling worden uitgesproken en kreeg het gezin begeleiding door een gezinsvoogd. Er kwamen speciale kinderrechters. In 1956 gingen de voogdijraden over in de Raad voor de Kinderbescherming. In 1989 werd de koppeling onderzoek en hulp losgemaakt. De Raad kwam er voor het onderzoek. Hulp moest vanuit andere organisaties plaatsvinden.

1938 Kindhuwelijk

1938 Kindhuwelijk

2015

Het kinderhuwelijk is zelfs nu nog officieel geldig in de Verenigde Staten. De wetten hierover verschillen per staat. Wel is het zo dat kinderen van onder de 16 toestemming van hun ouders en de rechter nodig hebben.

1942 Amsterdam

1942 Amsterdam

2015

De boekenkast; toegang tot " Het Achterhuis" aan de Prinsengracht. Ik had eerst een portret van Anne Frank gemaakt. Dat beviel me niet. Ik kon er maar niet achter komen waarom het voor mijn gevoel niet klopte. Totdat ik er achter kwam dat het beeld van haar te algemeen is geworden. Doordat het portret van haar inmiddels zelfs als reclame op bussen staat om toeschouwers naar de musical te trekken heeft het aan zeggingskracht ingeboet. Het moet concurreren met reclames in abri's. Daarom heb ik gekozen voor dit verstilde geabstraheerde beeld.

1943 Portret van ouders als jong kind

1943 Portret van ouders als jong kind

2015

Mijn ouders waren kind in de oorlog. Mijn vader was 10 toen de oorlog begon. Zijn vader overleed twee jaar later aan TBC. Hij is niet veel naar school geweest. Het leven in de agrarische samenleving leed minder onder de oorlog dan in de grote steden. Vooral 's nachts vlogen de vliegtuigen over op weg van Engeland naar Duitsland om daar hun bommen los te laten. Hij vertelde het vooral als een spannend jongensboek. De laatste oorlogsjaren werd de oorlog ook voor mijn ouders steeds meer voelbaar. Tijdens de hongerwinter werden in hun gezinnen kinderen uit Amsterdam opgevangen. Rond de bevrijding werd er hevig gevochten in hun dorp Scharsterbrug.

1944-II Ter dood veroordeelde

1944-II Ter dood veroordeelde

2015

George Stinney is 14 jaar en de jongste persoon ooit in de Verenigde Staten die de doodstraf heeft gekregen. Hij is beschuldigd van de dood van twee meisjes. Het verhoor vond plaats zonder advocaat en zonder zijn ouders. Onder grote druk heeft de jongen de moorden bekend. De moorden vonden plaats in maart 1944. Op 16 juni van datzelfde jaar werd hij gedood op de elektrische stoel. Na 70 jaar wordt opnieuw naar de zaak gekeken. Op 17 december 2014 wordt de eerder gedane doodveroordeling ongeldig verklaard.

1946 Kinderen van NSB'ers

1946 Kinderen van NSB'ers

2015

Na de oorlog werden veel NSB' ers opgepakt en in geïmproviseerde kampen geplaatst. Kinderen werden ondergebracht bij familie. Als er geen familie was dan werden de kinderen toevertrouwd aan het Bureau Bijzondere Jeugdzorg, dat speciaal was opgericht voor kinderen van "foute Nederlanders". Ze werden in kinderkampen of tehuizen geplaatst. Veel van deze kinderen hebben tot op de dag van vandaag nog veel last van het verleden van hun ouders, die voor een belangrijk deel hun identiteit heeft bepaald.

1949 Kind met pokken

1949 Kind met pokken

2015

In 1949 wordt UNICEF opgericht. Een van de doelstellingen is om ieder kind op aarde een goede start te geven door middel van voedsel-, gezondheids-- en onderwijsprogramma's. De vaccinatieprogramma's voor pokken en polio zijn succesvol. Pokken is wereldwijd uitgeroeid.

1951 Ziekenhuisopname

1951 Ziekenhuisopname

2015

De opvattingen over ziekenhuisopnames in de jaren vijftig verschillen enorm met de huidige inzichten. De eenzaamheid van de kinderen moet enorm zijn geweest. Ouders mochten vaak niet meer dan een uurtje in het weekend op bezoek komen. De rest van de week moesten de kinderen het doen met de al dan niet liefdevolle verzorging van de zusters en nonnen.  

1952 De kus

1952 De kus

2015

In de eerste versie van de DSM, het diagnostische classificatiesysteem van psychiatrische stoornissen in 1952 was homoseksualiteit opgenomen als psychiatrische stoornis. Pas in 1974 verdween homoseksualiteit als stoornis uit de psychiatrische leerboeken. Dit betekent echter niet dat homoseksualiteit geen issue meer is. Daarom deze zoenende jongens op het voetbalveld.

1955 Orde, rust, reinheid en regelmaat en..tucht

1955 Orde, rust, reinheid en regelmaat en..tucht

2015

Orde, rust, reinheid en regelmaat en... tucht. Een corrigerende tik, billenkoek of pak slaag was in deze periode een algemeen geaccepteerde strafmaatregel. Tucht en discipline waren heilige begrippen. Aandacht voor emotionele zaken en het eigene van het kind werd vaak als zwak gezien en slecht voor de geestelijke ontwikkeling van het kind.

1956 Verdingkind

1956 Verdingkind

2015

Tot ver in de 20ste eeuw is er kinderarbeid geweest. In Zwitserland heetten ze "Verdingkinder". Zwitserland was nog een arm land. Veel kinderen werden bij boeren geplaatst als alternatief voor weeshuizen of jeugdinstellingen. De kinderen moesten volledig meewerken in het boerenbedrijf. Ook over hen zijn veel verhalen van misbruik, mishandeling en verwaarlozing.

1957 Kind en alcohol

1957 Kind en alcohol

2015

Het is inmiddels verboden dat kinderen alcohol drinken. Tot voor kort was het nog heel gewoon dat een kind een slokje bier kreeg op een feestje. Deze kleuter die samen met opa een pintje pakt in de kroeg is nu onvoorstelbaar. De effecten van alcohol op het zich ontwikkelende brein zijn relatief laat ontdekt. Het toenemend aantal comadrinkers onder jongeren van nu is zorgwekkend.

1958 Internaten

1958 Internaten

2015

In de jaren 50 en 60 werden veel kinderen in instellingen van de Rooms Katholieke kerk geplaatst. Ouders hadden er het grootste vertrouwen in dat opvoeding door de geestelijken beter zou zijn dan dan in het eigen gezin. Vaak werd dat kind als uitverkoren gezien. Verhalen over seksueel misbruik, weinig contact met de ouders en de ontkenning van de verschrikkingen die plaatsvonden zijn inmiddels bekend geworden.

1959 Ku Klux Klan

1959 Ku Klux Klan

2015

De symbolen van de Ku Klux Klan zijn de witte gewaden en de kap over het hoofd. Met de kap verbergt de blanke de eigen identiteit. De boodschap is intimiderend en agressief. Kinderen dragen dezelfde kleding en doen hier automatisch aan mee.

1960 Rassenhaat

1960 Rassenhaat

2015

In 1960 werden de scholen van New Orleans verplicht zwarte kinderen toe te laten. De zes-jarige Ruby Bridges ging als eerste donkere leerling. Dit leidde tot felle protesten in de blanke gemeenschap. Ruby werd onder begeleiding van US-marshalls naar school begeleid. Blanke ouders haalden hun kinderen van school af en docenten, op een na, weigerden Ruby les te geven. In een gesprek met de kinderpsychiater vertelde Ruby dat ze naar school liep onder escorte en dan aan het bidden was: "Dear God forgive them because they don’t know what they are doing".  Ruby heeft in 1999 de Ruby Bridges Foundation opgericht waarmee ze aandacht vraagt voor verdraagzaamheid en respect voor iedereen.

1961 Berlijnse muur

1961 Berlijnse muur

2015

Berlijn, 1961 De bouw van de Berlijnse muur scheidde niet alleen twee machtsblokken van elkaar maar ook complete gezinnen en families. Een soldaat helpt dit jongetje langs het prikkeldraad om veilig bij zijn familie te kunnen komen.

1963 John John

1963 John John

2015

Op zijn 3e verjaardag salueert John F Kennedy junior op de begrafenis van zijn vader die vermoord werd. Hij overleed zelf op 39-jarige leeftijd samen met zijn vrouw bij een vliegtuigongeval.

1964 Zelfportret als jong kind

1964 Zelfportret als jong kind

2015

Kansen die je krijgt in het leven worden sterk bepaald waar, bij wie en in welke tijd je wieg heeft gestaan. Deze serie doet mij extra beseffen dat mijn wieg op een veilige en geborgen plek heeft gestaan. Deze bescherming heb ik willen uitdrukken in dit zelfportret.

1965 Adoptie

1965 Adoptie

2015

Tussen de jaren vijftig en eind jaren zeventig hebben circa 25.000 ongehuwde moeders in Nederland hun kind direct na de bevalling afgestaan. Het kind houden en als alleenstaande moeder opvoeden was ondenkbaar. De schande en de sociale uitstoting was te groot. Veel vrouwen kregen later spijt en ervaren het afstaan van het kind als kinderroof dat onder druk plaatsvond.

1966 Diagnose: Het is een jongen

1966 Diagnose: Het is een jongen

2015

Een jongen klimt impulsief op een hek. Druk, ondernemend, creatief. In de jaren zestig MBD (Minimal Brain Dysfunction) en later ADHD. Of toch geen psychiatrische stoornis? Het denken over druk gedrag en moeite om stil te zitten in een schoolklas kent een steeds veranderend inzicht. Het schommelt tussen overwaardering en onderwaardering van een passende diagnose.

1969 Pesten

1969 Pesten

2015

Pesten is van alle tijden en grijpt diep op het leven van een kind in. Zowel van het kind dat pest, als van het kind dat gepest wordt. Ook de omgeving loopt veel schade op. Doen andere kinderen mee met pesten, of doen ze niets en laten de situatie daarmee ook voort bestaan? De afgelopen jaren is er op scholen veel aandacht om pesten tegen te gaan. .

1973 Foetaal Alcohol Syndroom, FAS

1973 Foetaal Alcohol Syndroom, FAS

2015

In de jaren '70 neemt de kennis toe over de effecten van alcohol op het ongeboren kind. Alcohol bleek veel schadelijker te zijn dan iemand ooit had gedacht. Kinderen met FAS hebben een opvallend uiterlijk, hebben een laag IQ en vaak gedragsproblemen. De kans om op volwassen leeftijd zelfstandig te kunnen functioneren is klein.

1976 Ontsnappen

1976 Ontsnappen

2015

In de hele serie gaat het over kinderen die een ernstige situatie hebben meegemaakt. Sommigen, zoals Genie (1970) zijn zo beschadigd dat herstel of groei bijna onmogelijk is. Voor velen dienen zich vaak ook nieuwe kansen aan. Het vraagt kracht en lef om het oude los te laten en het nieuwe te omarmen. De vogel, een gewone huismus,  symboliseert voor mij dit proces.

1977 Children of God

1977 Children of God

2015

De gemeenschap "Children of God' was een van de sektes die in de jaren '70 in het nieuws kwam. Er werd geëxperimenteerd met nieuwe samenlevingsvormen. Kinderen werden door alle volwassenen opgevoed en waren als het ware van iedereen. De ouder-kind relatie en het gezin werd niet langer als belangrijk beschouwd. In dit schilderij heb ik dit opgaan in de massa willen weergeven. Waarschijnlijk is in de commune weinig aandacht en begrip voor de behoeften van het individu. Iedereen moest alles met elkaar delen. Dit gold ook op seksuele vlak. Binnen de communes zou op grote schaal seks met minderjarigen plaatsvinden; seks van minderjarigen onderling zou ook zijn gestimuleerd.

1978 The people's temple

1978 The people's temple

2015

" Laat de kinderen tot mij komen", dat is wat deze man in gewaad uitstraalt. De dominee Jim Jones ontwikkelde zich vanaf 1953 tot 1978 van een charismatische leider in een tiran. In de loop van de jaren raakte de sekte steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld. Andersdenkenden en afvalligen werden niet getolereerd. Na een geweldincident waarbij journalisten die al te nieuwsgierig waren geweest werden doodgeschoten, dwong Jones de sekteleden collectief zelfmoord te plegen. Zij die dat niet deden, werden vermoord.

1979 Cambodja

1979 Cambodja

2015

Tussen 1975 en 1979 vielen er tussen de 2 en 4 miljoen doden, onder wie ook veel kinderen in Cambodja onder het regime van Pol Pot, leider van de Rode Khmer. Hij wilde een communistische landbouwstaat maken. Geld, onderwijs, godsdienst en privébezit werden afgeschaft. Huwelijken werden gearrangeerd en kinderen werden gescheiden van hun ouders. Voor intellectuelen, en dat was je al als je een bril droeg, was geen plaats. Zij werden naar heropvoedingskampen gestuurd, waar een waar schrikbewind werd gevoerd. Werkte je niet mee, dan werd je omgebracht.  

1980 Dwaze Moeders

1980 Dwaze Moeders

2015

Onder het bewind van Videla werden in Argentinië duizenden politieke tegenstanders ontvoerd en vermoord. Onder hen waren zwangere vrouwen die in gevangenschap zijn bevallen, waarna ze werden geëxecuteerd. De baby’s werden via illegale weg geadopteerd door vrienden van het regime. De Dwaze Moeders, een actiegroep van de moeders van verdwenen gevangenen, schat dat er onder de militaire junta zeker vijfhonderd baby’s zijn verdwenen.

1982 Leven na de Geboorte

1982 Leven na de Geboorte

2015

Baby's worden gezien als de volmaakte onschuld. Waar je wieg staat, wie je ouders zijn en in welke tijd je wordt geboren, bepaalt voor een groot deel hoe je leven eruit gaat zien. Verder moet je een beetje geluk hebben met een goed genenpakket en of je ouders niet een infectie op je overdragen. In 1982 wordt de term aids voor de eerste keer genoemd. In 1981 werden in Los Angeles homoseksuele mannen ziek en overleden kort daarna aan een verminderde weerstand. Aanvankelijk wordt de ziekte als homoziekte gezien. Al gauw blijken ook vrouwen besmet en werd duidelijk dat ook baby's tijdens de bevalling besmet kunnen raken.

1984 Bhopal

1984 Bhopal

2015

In de Indiase stad Bhopal kwam in een Amerikaanse fabriek voor bestrijdingsmiddelen 40 ton van het gif methylisocyanaat (MIC) vrij. Ruim 20.000 mensen kwamen om het leven en nog eens tienduizenden mensen liepen ernstige aandoeningen op. Tot op heden één van de ergste industriële rampen die ooit is voorgekomen samen met Tsjernobyl. Ook op langere termijn zijn de gevolgen van de ramp nog steeds aanwezig en zichtbaar. Het aantal kinderen met aangeboren afwijkingen is sterk verhoogd.

1985 De Kruisweg

1985 De Kruisweg

2015

De kruisweg was een belangrijk thema in de schilderkunst. De lijdensweg die Christus is gegaan wordt nagespeeld. Het staat voor ons eigen lijden en tegenslagen in ons leven. Wanneer ik dat probeer te plaatsen in onze tijd denk ik aan hoe wij met rampspoed en tegenslagen in ons eigen leven omgaan. In de 21ste eeuw vinden we in het Westen het heel vanzelfsprekend dat het goed met ons gaat, dat er geen oorlog is en we niet getroffen worden door (natuur)rampen. We lijken te eisen dat we recht hebben op geluk.  

1986 Tsjernobyl

1986 Tsjernobyl

2015

In april 1986 ontploft een van de reactoren van de kerncentrale van Tsjernobyl in de Oekraïne. De autoriteiten probeerden aanvankelijk de ramp te verbergen, waardoor de bewoners pas na 2 dagen geëvacueerd werden. Precieze cijfers over de gevolgen voor de gezondheid zijn er niet. Er werden het eerste jaar meer kinderen geboren met genetische en aangeboren afwijkingen. Op lange termijn is er een verhoging van kankergevallen. Voor- en tegenstanders van kernenergie bevechten elkaar met argumenten en statistieken. Ook na de ramp bij de kerncentrale Fukushima in Japan is dezelfde discussie nog steeds actueel.

1987 Anatomische Poppen

1987 Anatomische Poppen

2015

Eind jaren 80 kwam een kentering in de aanpak van seksueel misbruik van (jonge) kinderen. Van een tijd waarin alles in de doofpot werd gestopt en kinderen niet werden geloofd naar een tijd waar in overal aanwijzingen voor misbruik werd gezien. In het kinderdagverblijf de Bolderkar stelden medewerkers bij 14 van de 60  kinderen vast dat de vaders de kinderen seksueel misbruikt hadden. Het spel met de poppen gold als bewijs. De vaders werden opgepakt en de kinderen werden uit huis geplaatst. Later werden alle vaders vrijgesproken. De poppen zijn gebruikt zowel voor diagnostiek en in therapie bij slachtoffers.

1989 Verdrag van de rechten van het Kind

1989 Verdrag van de rechten van het Kind

2015

De rechten van het kind zijn pas in 1989 in een VN-verdrag vastgelegd. Het Kinderrechtenverdrag erkent kinderen als mensen die rechten hebben. Tegelijkertijd schrijft het voor dat kinderen extra bescherming nodig hebben en mogelijkheden krijgen om zich te ontplooien. In 40 artikelen wordt een breed palet aan rechten opgesomd. Sommige landen waaronder de VS hebben het verdrag wel ondertekend maar niet officieel bekrachtigd. De samenvatting van het verdrag staat in het Nederlands in het haar geschreven van dit jongetje.

1991 Adoptie

1991 Adoptie

2015

In 1991 is adoptie in de Chinese grondwet vastgelegd. Special need kinderen zijn kinderen met aangeboren afwijkingen zoals schisis. In China krijgen ze minder kansen dan na hun adoptie. Dit dubbelportret is hetzelfde kind voor en na de schisis-operatie. 

1993 De Schreeuw

1993 De Schreeuw

2015

Een beeld van een jong kind. Onduidelijk is wat er met dit kind aan de hand is. Een variatie op het thema "De Schreeuw". Een beeld op de grens. Voor mij ook de grens om te schilderen. Net nog draaglijk voor mij om naar te kijken.

1994 Delirant kind

1994 Delirant kind

2015

 Een kind met een delier na een operatie. Het kind plukt aan de lakens en het infuusslangetje. Het ziet dingen die er niet zijn zoals beestjes.

1995 JJulie en Melissa Het Verdriet en Trauma van België

1995 JJulie en Melissa Het Verdriet en Trauma van België

2015

De eerste maal dat ik hoorde van de vermissing van de meisjes was op de rondweg van Luik. Een groot aantal auto's had posters achter de ruiten van de vermiste meisjes Julie en Melissa. Later kwam de waarheid dat er meer meisjes waren verdwenen. Ook An en Eefje, Sabine en Laetitia werden slachtoffer van vrijheidsberoving, seksueel misbruik en moord. Twintig jaar later is de dader nog vaak in het nieuws. De namen van de meisjes raken in de vergetelheid.

1996 Babyluik

1996 Babyluik

2015

Als je er goed over nadenkt een wonderlijke noodoplossing. Een plek om een kind achter te laten. Alleen en anoniem. De moeder verdwijnt. Een onvoorstelbaar leed voor alle betrokkenen.

1997 Druggebruik

1997 Druggebruik

2015

Experimenteren met verboden middelen. Het schijnt er bij te horen. We proberen jongeren te bereiken met voorlichtingscampagnes. Wanneer werkt voorlichting als middel om vooral niet te gebruiken en wanneer heeft het een aanzuigende werking? Onbedoelde reclame om datgene wat verboden is, dus extra spannend, te gaan doen. Voor alle middelen geldt hoe jonger het kind bij de eerste keer, hoe groter de kans op latere verslaving.

1998 Le Thi Dat

1998 Le Thi Dat

2015

Dit meisje heeft een spina bifida en is verstandelijk beperkt. Er is een sterke relatie met het gebruik van Agent Orange (napalm) tijdens de Vietnamoorlog eind jaren 60 en begin jaren 70.

1999 Automutilatie

1999 Automutilatie

2015

Automutileren (zichzelf krassen met een mes) is en blijft indrukwekkend gedrag. Soms een manier om met ondraaglijke spanning om te gaan, soms lijkt het een "way of life" en soms is het een teken van suïcidaliteit.

2000 Zelfmoord

2000 Zelfmoord

2015

Suïcide onder jongeren is een stille ramp. Al jarenlang de tweede doodsoorzaak onder jongeren na ongevallen. Ik heb vrij lang nagedacht hoe ik dit onderwerp het beste kon verbeelden. De vertwijfeling en de eenzaamheid heb ik weer willen geven en niet de theatraliteit die ook aan dit thema kleeft. Daarom koos ik uiteindelijk voor het geabstraheerde beeld van een jongere die zich nog vasthoudt aan het raamkozijn van een flatgebouw.

2001 Meisje van Nulde

2001 Meisje van Nulde

2015

In augustus 2001 wordt bij het strand van Nulde de romp van een meisje gevonden en omdat ze niet is te identificeren wordt ze al snel het meisje van Nulde genoemd. In oktober wordt een reconstructie van haar gelaat gemaakt in de hoop dat ze herkend en geïdentificeerd wordt. Het gaat om de bijna 5-jarige Rowena Rikkers. 

2002 Tsjetsjenie

2002 Tsjetsjenie

2015

In de Tsjetsjeense oorlog is een vicieuze cirkel van geweld ontstaan. De rebellen kunnen de overmacht van de Russische troepen niet aan, en richten zich daarom op Russische burgerdoelen. De Russen wreken zich en de burgers zijn de dupe van het extreme geweld. Doordat het ook voor journalisten niet meer veilig is, sijpelt er weinig nieuws door naar het Westen. Voor de rebellen weer een aanleiding om nog gewelddadiger op te treden en aandacht te krijgen. Dit is een van de vele vluchtelingen vanuit Tsjetsjenië naar het buurland Ingoesjetië zijn gegaan.

2003 Kindsoldaat onder invloed

2003 Kindsoldaat onder invloed

2015

De burgeroorlog in Liberia duurde van 1989 tot 2003 . Er vochten veel kindsoldaten en velen overleefden het niet. Het was heel gebruikelijk om verdovende middelen te gebruiken. Daarin werden de kinderen volledig gefaciliteerd, zelfs toe aangezet. Cocaïne en amfetamine om alert en agressief te zijn en hasj en alcohol om te kalmeren en gevoelloos te zijn. Qua gezichtsuitdrukking heb ik gezocht naar een vermenging van de euforie en kick van het middelengebruik met de angst en pijn die deze kinderen voelen.

2004 Missverkiezing

2004 Missverkiezing

2015

Heel jonge kinderen, soms zelfs amper een jaar oud, gaan de strijd met elkaar aan wie van hen de mooiste is. Oogschaduw, lipstick en andere make-up wordt daarbij niet uit de weg gegaan. Wie het mooi vindt, mag het zeggen. Wie het een vorm van uitbuiting vindt, mag dat ook. 

2005 Jongeren en wapens

2005 Jongeren en wapens

2015

De beschikbaarheid van wapens leidt tot het gebruik er van. Deze toneelwet is ook in het echte leven waar. De "schoolshootings" en "shopping mall shootings" in de VS komen met enige regelmaat in het nieuws. We weten nog te weinig over de oorzaak om het te voorkomen. We snappen niet wat iemand beweegt om meedogenloos om zich heen te schieten en onschuldige slachtoffers te maken. De daders hebben vooral met elkaar gemeen dat het eenzame jongens zijn. In de VS zijn er slechts weinigen voorstander van een algeheel wapenverbod. 

2006 Grand Theft Auto

2006 Grand Theft Auto

2015

De relatie tussen excessief geweld, internet en bepaalde computergames staat nog steeds ter discussie. Op YouTube staat een filmpje van een jongen die volledig uit zijn plaat gaat als zijn moeder hem verbiedt om nog langer het spel Grand Theft Auto (GTA) te spelen. De intensiteit van zijn boosheid en ontreddering is indrukwekkend. Op de achtergrond van het filmpje wordt gelachen. Zijn familie kan hem nog als een peuter zien die een driftbui krijgt als het favoriete speeltje aan de kant wordt gelegd. Het is lang niet altijd zo onschuldig. Er zijn voorbeelden van jongeren die gingen moorden na het spelen van soortgelijke games. 

2008 Oorlog en Seksueel Geweld

2008 Oorlog en Seksueel Geweld

2015

In oorlogen worden vrouwen en kinderen heel vaak verkracht of belanden in de prostitutie. Het is het vergeten verhaal van de oorlog. Vrouwen en kinderen houden het geheim voor hun omgeving. Vaak uit angst dat ze dan door de eigen groep worden uitgestoten. War Child is een van de organisaties die zich inzet om zowel preventief (voorlichting) als met hulpprogramma's de gevolgen van de oorlog te verkleinen zodat de kinderen een toekomst op kunnen bouwen.

2009 Meisjesbesnijdenis

2009 Meisjesbesnijdenis

2015

Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) is een meer toepasselijke naam. De ingreep vindt vaak plaats zonder verdoving en met primitief gereedschap waarbij de kans op medische complicaties en infecties hoog is. In Nederland is het verboden. De Jeugdgezondheidszorg en Pharos hebben een belangrijke rol om besnijdenis te voorkomen en te bestrijden. 

2010 Kinderprostitutie

2010 Kinderprostitutie

2015

Schattingen zijn dat 40% van alle prostituees in Thailand kind is. Wereldwijd werken ruim drie miljoen kinderen in de seksindustrie. Kindersekstoerisme wordt oogluikend toegestaan en criminele netwerken zijn actief.

2011 Slavernij en kinderhandel

2011 Slavernij en kinderhandel

2015

We nemen aan dat slavernij en mensenhandel iets van vroegere tijden is, uit de tijd van VOC en kolonialisering. Sommigen beweren dat slavernij nu meer dan ooit voorkomt. Kinderen worden verkocht om te werken in de huishouding of worden gedwongen om in de prostitutie te werken. Overal en ook in Nederland. We noemen het dan slachtoffers van "loverboys". Door dit woord; de verschrikkingen te koppelen aan liefde, lijkt het alsof het minder erg is.

2012 Kinderen in opstand

2012 Kinderen in opstand

2015

Nada al Ahdal is een jong meisje dat in opstand kwam tegen het kindhuwelijk. Ze werd op 10-jarige leeftijd door haar moeder uitgehuwelijkt aan een 26-jarige man. Ze wist geholpen door een oom te ontvluchten. Ondanks haar jonge leeftijd is ze een sterke voorvechtster voor afschaffing van het kinderhuwelijk in Yemen. Een ander bekend verhaal uit 2012. In 2012 wordt Malala Yousafzai in Pakistan neergeschoten door een Talibanstrijder omdat ze strijd voor onderwijs voor meisjes. Ze krijgt in 2013 de kindervredeprijs en in 2014 de Freedom from Fear-medaille. Waarschijnlijk ook doordat het Westen haar heeft omarmd, is ze in haar eigen land omstreden. Ze wordt gezien als het slachtoffer van Westerse propaganda.

2013 Verdrevene

2013 Verdrevene

2015

Het conflict in Syrië is sinds maart 2011 aan de gang. Het aantal vluchtelingen is niet meer te tellen. De helft van de vluchtelingen is kind. Ze hebben alles achter moeten laten. Veel van hen zijn getraumatiseerd. Toen ik nog bij de GGZ jeugd in Friesland werkte trof mij de gezinnen met vaak jonge kinderen die langdurig in oude verpleeghuizen of barakken woonden in afwachting van een uitspraak over de verblijfsvergunning. Een aantal malen werden we er mee geconfronteerd dat die kinderen seksueel misbruikt werden door andere (getraumatiseerde) asielzoekers. Hebben we als Nederland nog een passend antwoord voor deze kinderen?. Zijn we in staat ze te behandelen en een humane toekomst te bieden in ons land?

2014 Vluchteling

2014 Vluchteling

2015

Op een berg in Irak zitten in augustus 2014 ongeveer 40.000 Yezidi. Ze zijn daar naar toe gevlucht en zitten op de berg gevangen. Als ze de berg verlaten worden ze gedood door strijders van de islamitische Staat (IS), Als ze blijven zullen ze sterven van de honger en dorst. Pas in december 2014 is de situatie veilig genoeg voor hen om van de berg af te komen.

2015 Vrouwe Psychiatrica

2015 Vrouwe Psychiatrica

2015

Het onbegrip over de kinder- en jeugdpsychiatrie is heel groot. In de media kom je voortdurend oneliners tegen die psychische problematiek bij kinderen bagatelliseren of een behandeling die wetenschappelijk onderbouwd is belachelijk maakt. Zelfs een burgemeester hoorde ik een opmerking maken in de trant van "jongeren worden niet meer naar de psychiater gestuurd maar naar de voetbalclub" Met de serie "de eeuw van het kind" heb ik dit beeld willen nuanceren en hoop ik op een zinvolle discussie die tot begrip en verbetering van de positie van kinderen en verbetering van de behandeling van kinderen met psychische problematiek leidt. Vrouwe Justitia wordt Vrouwe Psychiatrica. De weegschaal staat symbool voor de afweging die elke keer gemaakt moet worden. Pillen of praten. Individuele aanpak of via het gezin.  Samenwerking met jeugdzorg, de raad voor de kinderbescherming en scholen of alleen kortdurend een aantal adviesgesprekken.  De eeuw van het kind eindigt niet in 2015. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

1914 De eerste Selfie

1914 De eerste Selfie

2014

De 13-jarige Anastasia Romanova maakte in 1914 een foto van zichzelf in de spiegel. Ze is de 4e dochter van de Tsaar. Waarschijnlijk is dit de eerste selfie in de wereldgeschiedenis. Voor mij is de 'selfie' het symbool van de zelfbewuste jeugd die daarmee zegt:' ik mag er zijn, ik hoor erbij en ik wil dit aan de wereld laten zien'. In 1917 volgt de Russische revolutie. Een jaar later wordt Anastasia vermoord samen met haar ouders, zussen (Olga, Tatjana en Maria) en broer (Aleksej) en enkele kamerhulpen.

1915 Armenië

1915 Armenië

2014

Een beeld van een nette, in pak geklede man die een groepje ondervoede kinderen tart door het brood buiten hun bereik te houden.  De Turkse regering staat op het standpunt dat er geen sprake was van genocide, maar dat de doden het slachtoffer zijn geworden van burgeroorlog, hongersnoden en andere ontberingen. Zij spreekt dan ook liever van de Armeense Kwestie. Volgens de Turkse regering zouden er 300.000 tot 500.000 slachtoffers zijn waaronder ook Turken. Turkije oefent – of oefende tot voor kort – ook druk uit op andere landen om het bestaan van de genocide te ontkennen, of in elk geval niet officieel te bevestigen.

1916 Londen

1916 Londen

2014

Een jongen is gewond geraakt bij een bombardement door Zeppelins op Londen. Dit beeld is bijna identiek aan dat van een meisje na een bombardement op Londen in 1940.        

1917 Frankrijk

1917 Frankrijk

2014

Het overheersende beeld van de eerste wereldoorlog is dat van de loop- en massagraven. Minder bekend is de ondervoeding en verwaarlozing van kinderen. Mannen zijn aan het front of gestorven. Vrouwen doen het werk. Kinderen worden aan hun lot overgelaten. De reserves raken op. Het wordt steeds lastiger om genoeg voedsel te krijgen.

1918 Spaanse griep

1918 Spaanse griep

2014

Schoolkind met een mondkapje. Een beeld dat al in 1918 bestond en in de 21ste eeuw opnieuw opdoemt met de uitbraak van het virussen zoals SARS en ebola. De Spaanse griep had de hoogste mortaliteit in de leeftijdsgroep 14- tot 21-jarigen. In Spanje sloegen de kranten groot alarm toen verschillende mensen aan het virus stierven. Zo kreeg het virus zijn nogal misleidende naam.          

1919 Nederland

1919 Nederland

2014

Al in 1914 stelden de geallieerden een economische blokkade in tegen Duitsland. Na de oorlog komen ondervoede Duitse kinderen in Nederland aansterken.

1920 Dubbelportet

1920 Dubbelportet

2014

Van dit meisje heb ik een dubbelportret ten voeten uit gemaakt. Het ene als jong onschuldig meisje en het andere door haar erogene zones uit te lichten als geseksualiseerd kind. Haar mond is eveneens rood. Aan de ene kant geërotiseerd maar aan de andere kant ook als teken dat ze niets kan en mag zeggen. Haar mond is dichtgesnoerd. Ze is slachtoffer van seksueel misbruik.

1921 Rusland

1921 Rusland

2014

Rusland 1921 Na de eerste wereldoorlog en de Russische revolutie raakte Rusland in diepe crisis. De legers ontnamen de boeren hun voedsel van de boeren. De boeren gingen steeds minder voedsel verbouwen. Hulp van buiten Rusland werd aanvankelijk geweigerd. Er ontstond een grote hongersnood. Dit is een beeld van twee kinderen die een pan met eten van de voedselhulp hebben ontvangen. De grote broer helpt de jongste.    

1922 De Boeman

1922 De Boeman

2014

De boeman is de grootste angst van het kind. Voor sommige kinderen is het schrikbeeld denkbeeldig. Voor andere kinderen is de angst niet meer denkbeeldig. 's Avonds in bed komt iemand het kind overweldigen. Het eigen bed is geen veilige plek.  Het kind is bang voor de boeman die haar vastpakt.     

1924 Kinderarbeid

1924 Kinderarbeid

2014

Een jongen is op zijn werk zijn rechter onderarm kwijtgeraakt. Arbeidsongelukken kwamen relatief vaker voor bij kinderen dan bij volwassen arbeiders. In deze periode begint er geleidelijk aan meer maatschappelijke aandacht te ontstaan voor deze kwetsbare situatie.

1925 Mijnwerkers

1925 Mijnwerkers

2014

Armoede ligt vaak ten grondslag aan kinderarbeid. Kinderen worden verplicht om mee te werken om genoeg geld voor de eerste levensbehoeften te hebben.  Weer andere kinderen werken omdat ze geen vader meer hebben die voor het gezin kan werken. Kinderen zijn goedkope arbeidskrachten en worden dan ook makkelijker ingehuurd dan volwassenen. In landen als Bolivia werken nog steeds kinderen in de mijn hoewel de wet het verbiedt om in zware beroepen te werken.

1930 Fiom-huizen

1930 Fiom-huizen

2014

DE FIOM, de Federatie van Instellingen voor de Ongehuwde Moeder en haar kind werd opgerichtDe schande van de zwangerschap en het hebben van sex voor het huwelijk werd bij de jonge vrouw of tiener neergelegd. De FIOM huizen boden een perspectief voor veel jonge moeders die niet langer waren aangwezen om het kind af te staan na de geboorte of te vondeling te leggen. In de FIOM-huizen konden de vrouwen zelf voor de baby's zorgen.

1931 Uitbuiting

1931 Uitbuiting

2014

Een schilderij van Degas vormde de inspiratiebron voor dit schilderij. Georganiseerde kinderhandel en seksuele uitbuiting van minderjarigen is niet iets wat alleen van onze internettijd is.    

1932 Thematic Apperception Test

1932 Thematic Apperception Test

2014

De TAT werd in de jaren '30 ontwikkeld. Er kwam aandacht voor de innerlijke wereld van het kind. Vanuit het psychoanalytische gedachtegoed opent zich een compleet nieuwe wereld van gedachten, gevoelens en innerlijke conflicten. Het origineel in de TAT is een houtskooltekening. Het jongetje heeft geen bril in de originele tekening. Door de bril wordt dit schilderij een parodie. Bij de test wordt gevraagd een verhaal te vertellen bij een serie platen. De proefpersoon projecteert zijn eigen gemoedstoestand en karakter op de platen. Aan de kijker de uitdaging om dit voor zichzelf te doen. Wat denkt het jongetje, wat is er aan de hand en hoe voelt hij zich?

1935 Levensbron

1935 Levensbron

2014

 1935 startte SS-leider Heinrich Himmler het programma Lebensborn (Levensbron). Het doel was om kinderen met het juiste Arische uiterlijk, met blauwe ogen en blond haar, op te voeden tot de toekomstige leiders van het Duitse rijk. Het ging vaak om kinderen van ongehuwde moeders die, na een strenge keuring, werden geadopteerd door hoge SS-officieren. Er werden zelfs kinderen ontvoerd, vooral uit Oost-Europa. Niet alleen in Duitsland werden ’raszuivere’ kinderen opgevoed in van de 11 Lebensborn-tehuizen, ook Noorwegen kende een uitgebreid Lebensborn-programma. 

1936 De Executie

1936 De Executie

2014

Kinderen in Barcelona spelen voor vuurpeloton tijdens de Spaanse Burgeroorlog die van 1936 tot 1939 duurde. Het was een strijd van de fascisten tegen communisten. Er vielen relatief veel burgerslachtoffers. Meest bekend is het bombardement van Guernica waarbij 1500 inwoners omkwamen. 

1937 Oorlog, kinderen en propaganda

1937 Oorlog, kinderen en propaganda

2014

Sjanghai wordt platgebombardeerd door Japan. Een treinstation wordt volledig verwoest. Een fotograaf zet een huilend Chinees kind tussen de puinhopen en neemt een foto die hij dan "Bloody Saturday". De foto gaat de wereld als bewijs dat Japan een gewetenloze agressor is.

1940 Londen, Engeland

1940 Londen, Engeland

2014

Een meisje in het ziekenhuis na het bombardement van de Duitsers op Londen. Dit beeld is bijna identiek aan dat van een jongen die gewond is geraakt bij een bombardement door zeppelins in 1916.

1941 Kindsoldaat, Duitsland

1941 Kindsoldaat, Duitsland

2014

Voor deze kindsoldaat is de oorlog nog een spel. Hij mag meedoen met de grote mensenwereld maar het is nog 'voor spek en bonen'. Hij mag zich een held wanen. Het lijkt op het spel "legertje schiet" van de kinderen in onze straat die achter elkaar aanrennen en zich verstoppen achter auto's en dan roepen: ' je bent dood, ik heb je geraakt". " Nee hoor", zegt de ander dan en rent snel weg.

1944-I Krijgsgevange

1944-I Krijgsgevange

2014

Deze 15-jarige kindsoldaat is krijgsgevangene gemaakt door de geallieerde soldaten. Zijn gezicht is vertrokken van angst en pijn. Voor hem is de oorlog geen spel, zoals bij de Duitse kindsoldaat van 1941. 

1945 Hiroshima, Japan

1945 Hiroshima, Japan

2014

Op 6 augustus 1945 werd de Japanse havenstad Hiroshima en op 9 augustus de stad Nagasaki gebombardeerd met atoombommen De bom werd, wrang genoeg, "little boy". Welke zieke geest zou deze naam verzonnen hebben, vraag ik me af. Door de aanvallen kwamen meer dan 250.000 mensen om het leven. Als gevolg van de stralingsziekte en kanker stierven daarna nog honderdduizenden mensen.

1947 Voormalig Nederlands Indië

1947 Voormalig Nederlands Indië

2014

In de chaos en het geweld dat na de Japanse bezetting van voormalig Nederlands Indië was ontstaan ontbrak het aan de primaire levensbehoeften. In 1947 volgde een militaire actie door Nederlandse troepen. Op het eiland Oost Java heerste een ontstellende hongersnood toen de troepen daar kwamen. Uiteindelijk werd Indonesië zelfstandig. Veel jonge Nederlandse en Indische soldaten kwamen gedesillusioneerd en getraumatiseerd terug.    

1948 Thuis

1948 Thuis

2014

Dit meisje is opgegroeid in een van de concentratiekampen. Toen haar gevraagd werd om een tekening over een "thuis" te maken maakte ze een krastekening. Het deed mij denken aan een uitspraak van Karel Appel: 'Ik schilder als een barbaar in deze barbaarse tijden'.  

1950 Nablus

1950 Nablus

2014

Een slapend kind in lompen in een vluchtelingenkamp nabij Nablus, een stad op de Westelijke Jordaanoever. Symbool voor alle kinderen die in een vluchtelingenkamp verblijven.             

1953 Dood de Indiaan in het Kind

1953 Dood de Indiaan in het Kind

2014

Onder het motto 'Kill the Indian in the child' was in Canada een kostscholennetwerk voor inheemse kinderen opgezet. Ruim 160.000 indianenkinderen werden weggehaald bij hun families en naar deze scholen gebracht. Er zijn veel verhalen over gebruik van fysiek geweld en seksueel misbruik van deze kinderen. 

1954 Gestolen kinderen, Australië

1954 Gestolen kinderen, Australië

2014

Tussen 1910 en 1970 werden veel Aboriginalkinderen bij hun ouders weggehaald. Vaak ging het om kinderen met een blanke vader en Aboriginal moeder. Ze kwamen terecht bij gezinnen die hen een "witte opvoeding" gaven. Daardoor zouden ze zich beter aan kunnen passen. Deze kinderen groeiden op zonder iets van hun ouders te weten. De bron van dit schilderij is een foto die gebruikt is om de kinderen uit te kiezen. Er is een kruisje bij het meisje met de bal gezet. De tekst luidt: "I like the little girl in centre of group, but if taken bij anyone else, any of the others would do as long as they are strong."  

1962 Hongarije-Nederland

1962 Hongarije-Nederland

2014

Een 8-jarig meisje wordt na zes jaar herenigd met haar ouders. Haar ouders zijn in 1956 tijdens de opstand gevlucht uit Hongarije. Ze is achtergebleven in Hongarije toen ze twee was en opgevoed door familie, Al die jaren heeft ze geen herinnering aan haar ouders gehad. Ik probeer me voor te stellen hoe het voor dit meisje geweest moet zijn. De moeder omhelst haar kind hartstochtelijk. Voor haar is de opluchting enorm dat ze eindelijk haar dochter weer bij zich heeft. Bij het meisje zie ik een tegenovergestelde beweging. Ze ervaart haar moeder als een vreemde vrouw. Met haar verstand weet ze dat het goed is om herenigd te zijn met haar ouders. Haar lichaamstaal vertelt de rest van het verhaal.

1967 Katholieke jongen

1967 Katholieke jongen

2014

In de jaren vijftig en zestig gelooft niemand dat er op grote schaal misbruik plaatsvindt binnen de R.K. kerk. Signalen hierover werden in de doofpot gestopt. Daders kunnen vaak vrijelijk doorgaan met het misbruik of worden overgeplaatst naar een andere plek binnen de kerk.

1968 Moordenares

1968 Moordenares

2014

De keuze om dit meisje als een fotonegatief te schilderen, heb ik vrij intuïtief genomen. Het gaat over Mary Flora Bell dat op 11-jarige leeftijd een 4-jarig kind vermoord en later nog een 3-jarige. Het fotonegatief verwijst naar de andere kant. Een slachtoffer die dader wordt. Wat moet er gebeurd zijn in haar leven dat het zo ver komt?  

1970 Genie

1970 Genie

2014

Het Franse meisje Genie werd vanaf de leeftijd van anderhalf jaar tot haar 13e opgesloten en vastgebonden in haar kamer. Er was nauwelijks sprake van zintuiglijke prikkeling. Beide ouders hadden een belaste achtergrond. Ze konden de zorg voor hun dochter die zich langzamer ontwikkelde dan andere kinderen, niet aan. Ze was volgens een arts mogelijk licht geretardeerd. Op haar 13e ontvluchtte ze het huis samen met haar blinde moeder. Veel van de achterstanden die ze in haar ontwikkeling had opgelopen konden niet worden hersteld. Haar mogelijkheden tot verbale communicatie waren nihil, en zij kon ook op andere manieren niet communiceren.

1971 Little tiger

1971 Little tiger

2014

Op het eerste gezicht een schattig jongetje met een veel te grote helm. Niets is minder waar. Dit jongetje met de bijnaam " little tiger" was kindsoldaat. Een jongen die tegen de Vietcong vocht. Hij vermoordde zijn moeder en zijn leerkracht die lid waren van de Vietcong.

1972 Kim Phuc

1972 Kim Phuc

2014

Kim Phuc is het naakte meisje dat door de rijstvelden samen met andere kinderen komt aangerend na de aanval met napalm (agent orange). Ze heeft haar brandende kleren uitgedaan. Deze foto is de hele wereld rondgegaan. Het zou voor de hand hebben gelegen om in navolging van Munch dit "de nieuwe schreeuw" te laten zijn. Daar heb ik na enig getwijfel niet voor gekozen. Juist het beeld van het herstellende meisje dat vastberaden en hoopvol naar de toeschouwer kijkt, gaf mij inspiratie. Het hoeft niet altijd persé slecht met je af te lopen na een zeer ernstig (psycho)trauma. Kim Phuc is in Canada gaan wonen. Ze heeft daar een eigen stichting die kinderen helpt die oorlogsslachtoffer zijn.   

1974 Ondervoeding

1974 Ondervoeding

2014

Ondervoede kinderen verliezen hun eigenheid. Wat opvalt zijn de holle ogen en de lege blik. Een beeld van alle jaren en alle werelddelen.

1975 Verdwenen

1975 Verdwenen

2014

Angela Margot is een 11-jarig meisje dat op klaarlichte dag in Amsterdam verdwijnt en drie dagen later verkracht en vermoord wordt gevonden. De dader is tot op heden nooit gevonden.

1981 KOPP/KVO kind

1981 KOPP/KVO kind

2014

Voor Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of verslavingsproblematiek is er terecht speciale aandacht. Ze worden geconfronteerd met een ouder die niet of wisselend voor hen beschikbaar is. Dit heeft vaak gevolgen voor de hechting en zelfvertrouwen.

1983 Denk niet Wit, denk niet Zwart

1983 Denk niet Wit, denk niet Zwart

2014

Een dubbelportret van dader en slachtoffer. De 15-jarige Kerwin Duinmeijer wordt in Amsterdam neergestoken door de 16-jarige Nico en overlijdt later in het ziekenhuis. Er is veel geschreven over de moord waarbij het de vraag blijft of er nu wel of niet racistische motieven waren. Frank Boeijen schreef het nummer Zwart-Wit naar aanleiding van deze gebeurtenis. Door zowel dader als slachtoffer veelkleurig te schilderen en zo de natuurlijke huidskleur te omzeilen heb ik geprobeerd de moord boven het zwart-wit denken uit te tillen. Het is te makkelijk om de dader te veroordelen als racist en alleen maar slecht. Het levensverhaal van Nico Bodemeijer doet een psychiatrische stoornis vermoeden. In 2012, op 45-jarige leeftijd, pleegt hij zelfmoord.

1988 Dissociatie

1988 Dissociatie

2014

Bij dit schilderij heb ik me laten inspireren door een schilderij "Dulle Griet" van Pieter Bruegel de Oude. Het schilderij van Bruegel bevat heel veel symboliek over de hebzucht, verspilling en andere zonden. Vooral het beeld van de hel heb ik gebruikt. Ik denk dan aan de hel die voor kinderen ontstaat in misbruiksituaties. Het kind kan niet ontkomen aan die realiteit. Het moet wel vluchten in de eigen gedachten. Dat doet het door weg te zweven, door te dissociëren. De hel is er nog wel maar wordt niet meer ervaren. Het kind zweeft weg aan een groepje ballonnen. Het staat symbool voor de dissociatie.

1990 Roemenie

1990 Roemenie

2014

Toen het regime van Ceausescu in 1989 viel, leefden er in Roemenië 170.000 ouderloze en afgestane kinderen in 700 kindertehuizen. De omstandigheden in de overvolle huizen waren zeer slecht. Er kwam een grote adoptiestroom op gang naar rijke landen. Er is veel kritiek op de wijze waarop dit heeft plaatsgevonden. Het vermoeden bestaat dat er onder de vlag van "legale adoptie" kinderen voor grof geld zijn verhandeld.

1992 Kindermishandeling

1992 Kindermishandeling

2014

Een hechtwond en blauwe plek op de wang van dit kind. Je zou nog kunnen denken dat het een ongelukkige val van de trap is geweest. Je kan ook nog denken dat het geen opzet is geweest. Er komt steeds meer aandacht voor de signalen die wijzen op kindermishandeling.

2007 Huiselijk geweld

2007 Huiselijk geweld

2014

Sinds 2007 is in het Burgerlijk Wetboek in Nederland vastgelegd dat kinderen recht hebben op een opvoeding zonder geweld. Weliswaar was voor 2007 kindermishandeling ook strafbaar, maar een ouder kon zich beroepen op het zogenaamde ouderlijk tuchtigingsrecht. De "pedagogische tik" is nu strafbaar.

Dochter (Jente)

Dochter (Jente)

2014

Jente 11 jaar

Zoon (Ties)

Zoon (Ties)

2014

Ties 7 jaar oud

1Q84 (Een pop van lucht )

1Q84 (Een pop van lucht )

2011

Een schilderij geent op trilogie 1Q84 van Haruki Murakami

bij de supermarkt

bij de supermarkt

2010

een kind zit in het boodschappenwagentje

De samenkomst 1

De samenkomst 1

2010

LInker doek van tweeluik

gesprek

gesprek

2010

Koppel aan het strand in gesprek

jongens in zee

jongens in zee

2010

jongens spelen in de branding

just another love affair 1

just another love affair 1

2010

Een stel op een bank.  Wat er gebeurt is aan de kijker om in te vullen.

just another love affair 2

just another love affair 2

2010

Het leven oppakken na een live event.

pay some attention

pay some attention

2010

Een fruitstalletje. Op een pleintje lopen twee touristen. Een dame op een fiets komt voorbij. We zien de autos op straat.  En de toeschouwer staat naast de koopman achter het stalletje.

Strandleven 1

Strandleven 1

2010

Jongeren aan het strand

Wandelaars

Wandelaars

2010

Wandelaars in elkaar verdiept

Zittende vrouw

Zittende vrouw

2010

Studie van een en zittende vrouw

de brief

de brief

1990

Eens in de zoveel jaar maak ik een studie naar de schilderijen van Vermeer. Zoals het in de muziek gebruikelijk is om muziekstukken te blijven interpreteren en uitvoeren of tegenwoordig samples te gebruiken zo zie ik het steeds opnieuw interpreteren van deze schilderijen. Een vrouw die een brief leest met op de achtergrond een schilderij. In 1989 koos ik voor een Mondriaan. Het verhaal gaat dat Vermeer's vrouw bijna continu zwanger moet zijn geweest.

z t

z t

1990

man en vrouw

3 jonge soldaten

3 jonge soldaten

1989

groep jongens uit vreemdelingenlegioen

spiegelportret

spiegelportret

1989

Vrouw in spiegel Gouache and pastel op papier

zonder titel

zonder titel

1989

vrouw. gemengde techniek op pakpapier